Skip directly to content

Džúsová diéta

on Pi, 08/12/2011 - 18:49

Tajomstvo úspechu džúsovej diéty spočíva v najstaršej a najúčinnejšej liečivej metóde – v pôste. Už dávno pred rozvojom lekárstva prestal človek inštinktívne jesť vtedy, keď sa cítil chorý a zdržiaval sa potravy tak dlho, kým sa zdravie neobnovilo. Pôst predpisovali aj mnohí veľkí lekári dávnych čias – Hippokrates, Galen alebo  Paracelsus.

Postenie o vode až do štyridsiatich dní a o džúsoch až do 100 dní i dlhšie, sa považuje za relatívne bezpečné. Je známe, že bez jedla sa dá žiť mesiace, no prejedaním sa môžeme zabiť. Stále je však dôležité veriť v konštruktívne  a pozitívne účinky pôstu, pretože počas nedobrovoľného dlhotrvajúceho stavu hladovania pôsobí negatívne myslenie paralyzujúcim a deštruktívnym účinkom na všetky funkcie tela. Samozrejmosťou je aj to, že ak trpíte vážnym ochorením ako napr. cukrovka, rakovina, srdcové a cievne poruchy  alebo iné vážne ochorenie, je potrebné byť celý čas pod lekárskym dohľadom.

Džúsový pôst do 10 dní nie je nebezpečný a môže sa bez problémov praktikovať aj doma bez dohľadu. V prípade, že bude trvať dlhšie, resp. ak nemáte presné vedomosti o jednotlivých fázach, je vhodné mať k dispozícii lekára, ktorý bude na postenie dohliadať. Lekár môže dodať kľud a dôveru aj v prípade výskytu prejavov fyziologických zmien ako napr. bolesti hlavy, závrate alebo dokonca dočasné zhoršenie celkového stavu. Pri dlhodobejšom pôste je potrebné používať taktiež preháňadlá alebo klystír na podporu detoxikačného alebo vylučovacieho procesu.

 

Výhody:

  • Rýchla a bezpečná cesta k chudnutiu
  • 14 dńová diéta – schudnutie o približne 7 kg
  • Džúsy z čerstvých produktov majú bohatý obsah vitamínov , minerálov,  stopových prvkov a enzýmov
  • Živiny putujú priamo do krvného obehu, nezaťažujú sa tráviace orgány
  • Výživné látky v džúsoch normalizujú procesy v tele a tak urýchľujú vyliečenie tela
  • Džúsy a zeleninové vývary poskytujú alkalické prebytky, ktoré sú dôležité pre acidobázickú rovnováhu v krvi a tkanivách (počas pôstu krv a tkanivá obsahujú veľké množstvo kyselín)
  • Bohatý obsah minerálov pomáha obnoviť biochemickú rovnováhu minerálov v tkanivách a bunkách

 

Program džúsovej diéty:

Príprava na pôst: 2-3 dni jesť len čerstvé ovocie a zeleninu – 1hlavné jedlo denne z akéhokoľvek ovocia alebo zeleniny, druhé ako čerstvý šalát

1. deň:  prečistenie čriev pomocou preháňadiel (napr.45g Glauberovej soli v ½ litri teplej vody v 1. deň), prípadne dvojité použitie klystíru

Nasledujúci deň+každý deň pôstu:

Po prebudení : klystír

Po použití klystíru: masáž suchou kefou, nasledovaná horúcou a studenou sprchou

  • 9:00 šálka bylinkového čaju – teplého, nie horúceho. Odporúča sa mätový, harmančekový alebo šípkový
  • 11:00 pohár čerstvého vytlačeného ovocného džúsu, zriedeného 1:1 s vodou
  • 11:00 – 13:00 prechádzka alebo ľahké cvičenie, opaľovanie, plávanie, (masáže, kúpeľné procedúry,...)
  • 13:00 pohár čerstvého zeleninového džúsu alebo šálka zeleninového vývaru
  • 13:00 – 16:000 oddych na lôžku
  • 16:00 šálka bylinkového čaju
  • 16:15 – 19:00 prechádzka, terapeutické kúpele, cvičenie  a ďalšie procedúry
  • 19:00 pohár zriedeného zeleninového alebo ovocného džúsu alebo hrnček zeleninového vývaru

V prípade smädu – čistá vlažná voda alebo minerálka

Celkový objem džúsov a vývarov za deň – medzi ½ až 1 ½ litra

Nikdy nerieďte čerstvý džús zeleninovým vývarom, iba čistou vodou

 

Ukončenie pôstu

Najvýznamnejšia fáza pôstu :)

Základné pravidlá:

  • Neprejedať sa
  • Jesť pomaly a dôkladne prežuť každé sústo
  • Nechať si niekoľko dní na postupný prechod k normálnej strave

Prvý deň: ako doplnok k pôstnemu jedálnemu lístku pridajte ráno 1 celé jablko a na obed malú misku zeleninováho šalátu

Druhý deň: raňajky – namáčané slivky alebo figy, na obed malá miska zeleninového šalátu. Večera – zeleninová polievka bez soli. Medzi hlavnými jedlami môžno zjesť 2 jablká.

Tretí deň: ako 2. Deň + pohár jogurtu s niekoľkými surovými orechmi na raňajky. Na obed – zväčšená porcia šalátu + uvarený alebo pečený zemiak. Večer krajec celozrnného chleba a kúsok syra s polievkou

Štvrtý deň: postupne môžete začať jesť normálne. Ak ste sa postili viac ako 10 dní, obdobie ukončenia pôstu by malo byť predlžené o 1 deň za každé 4 dni pôstu

 

zdroj: Dr. Paavo O. Airola: Džúsová diéta - ako sa stať zdravou, štíhlou a mladou. Eko-konzult, 2008. 

Post new comment